About

Benjamin van der Zalm (1985): Juweel ontwerper, fotograaf en hedendaags kunstenaar. 

Benjamin van der Zalm heeft reeds een lange weg afgelegd om alle wegen af te tasten waar hij zich nu in bevind. Na zijn studies Goudsmederij heeft hij zich lange tijd verder ontwikkeld in de wereld van de fotografie. Na enkele jaren heeft hij zijn eigen stijl weten te ontwikkelen met diepe zwarte en hoge contrasten, waarvan zijn werk voornamelijk een zeer ruimtelijke context heeft. van der Zalm laat de kijker in zijn fotografisch werk het klassieke en het hedendaagse duelleren door krachtige composities en met een aparte manier van presentatie.

Door de studies die van der Zalm uitvoerde op gebied van inhoudelijke contexten in zijn fotografie ontwikkelde hij ook een interesse om zich te ontwikkelen in een meer grafische vorm van expressie. In dit werk is zijn inspiratie bron het ontwikkelende leven, de start en progressie van een universeel gegeven: leven en dood in een oneindige herhaling. Zijn stijl kenmerkt hier eerder tegen een minimaal en abstracte vormgeving maar met suggestieve en soms confronterende elementen.

Tenslotte heeft van der Zalm zich ook terug herroepen op zijn initiële ambacht, het vervaardigen van zilveren juwelen. In zijn ontwerpen zijn achtergrond en concept de kernwoorden en dat vertaald zich naar uiteenlopende reeksen met een herkenbaar karakter. Zijn bekendste werk op dit vlak is het “ ‘t stad rond uwe vinger “ , een zilveren ring met de kaart van het centrum van Antwerpen gemarkeerd waar een kristalheldere laag epoxy over is gegoten dat als vergrootglas fungeert. Het ontwerp spreekt zijn doelgroep rechtstreeks aan door het chauvinistisch gevoel te versterken en het op een vernieuwende manier te presenteren.

In contrast van deze moderne ontwerpen maakt van der Zalm ook gesmede juwelen die onder andere geïnspireerd zijn op de Polynesische en Haida cultuur. Na uitvoerende research over de Polynesische lichaamskunst (tatoeages) heeft van der Zalm een eigen en unieke stijl ontwikkeld in zijn juweel ontwerpen. De kracht van deze stijl laat toe door middel van symbolen en vormen een inhoudelijke context te geven aan het juweel.

 

Studio Benjamin van der Zalm
Oorderseweg 22
2180 Ekeren
België

032 (0) 479 38 78 67
studio@benjaminvanderzalm.com

VAT: BE 0878554833