Bespreking lezing Simon Norfolk

March 2, 2012 by Benjamin in Art, Projects

Lezing Simon Norfolk in het fotomuseum van Antwerpen (01/03/2012)

 

Simon Norfolk (1963) is in zekere zin voornamelijk een landschapsfotograaf met een zeer aparte stijl. Zijn werkgebieden zijn tevens zeer variërend, van oorlogszones tot datacenters en militaire lanceerplatformen, maar zijn stijl is van mijlenver herkenbaar. Zijn fotoreeksen zijn altijd begeleid met essays, en zijn onderwerpen zijn zeer goed beargumenteerd.

Toen ik las dat hij een lezing gaf in het fotomuseum in het kader van Imaging History heb ik me ogenblikkelijk ingeschreven. Imaging History is een tentoonstelling dat verschillende fotografen hun werk toont van voornamelijk archeologische sites en plaatsen waar geschiedenis is geschreven. De fotografen hun uitgangspunt was niet om louter een beeld te registeren, maar om de objectiviteit van de lens in vraag te stellen. (Imaging History loopt nog tot 3 Juni in het FotoMuseum in Antwerpen)

Norfolk sprak tijdens de lezing over zijn nieuw project Norfolk + Burke. Simon was tijdens een trip in Afghanistan op een album gestuit van John Burke (1843-1900). Burke was de eerste fotograaf dat werkte in Afghanistan. Hij reisde samen met Britse troepen tijdens de invasie van Afghanistan door Engeland wat de tweede Anglo-Afghaanse oorlog werd (1878-1880). Simon was hierdoor zo gefascineerd dat hij gedurende anderhalf jaar research deed naar Burke, en er een nieuw project over Afghanistan had gevonden. Norfolk reisde met een duidelijke idee terug naar Afghanistan om vanuit het perspectief van Burke een fotoreeks te maken, en deze in spiegeling te plaatsen van Burke. In de tijd dat Burke fotografeerde kwam er serieus wat werk aan te pas om lokaal foto’s te ontwikkelen, en hadden een speciale stijl doordat de negatieven enkel het rode licht registreerden. Dat maakte dat huidkleuren bijvoorbeeld zeer hard werd geaccentueerd en dat blauwe luchten spier wit werden. Norfolk bewerkte zijn foto’s dan ook op een manier zodat enkel het rode kanaal werd overgehouden.

Norfolk was voornamelijk gefascineerd op de groepportretten dat Burke had gefotografeerd. Hij slaagde erin om op een heel humane, sprekende en charismatische manier foto’s te maken door een juiste omkadering te houden. De personen keken ook niet allemaal recht naar de lens, ze keken in verschillende richtingen waartoe je een heel speelse en ontspannen sfeer krijgt. Ook zeer opmerkelijk dat je geen raciale hiërarchische positionering merkt in zijn werk, wat in die tijd bij andere fotograferen wel de standaard was. Burke plaatste de personen ook altijd op een doek of tapijt, wat zorgt voor een afbakening en omkadering van de groep wat visueel zeer sterk overkomt. Norfolk fotografeerde tevens vergelijkbare situaties, in de stijl van Burke.

John Burke

Simon Norfolk

Meer foto’s op http://www.simonnorfolk.com/burkenorfolk/photos.html

Ik vond de lezing zeer interessant, omdat er een degelijke historische omkadering rond het project hangt. Norfolk vertelde over de rijke geschiedenis van Afghanistan en hun rol als buffer tussen twee grootmachten van de Engelse kolonisator en opkomend Rusland. Anno 2012 is het nog geen haar veranderd, en kent Afghanistan nog steeds westerse kolonisators.

Op het einde bij de vragen ronde was de vraag met welk project Norfolk nu bezig is, hij kon ons al verklappen dat hij afgelopen tijd in de “Arctic” vertoefd en hij net terug was van het fotograferen van het noorderlicht in het topje van Noorwegen.

Benjamin.

Interessante links:

Simon Norfolk + Burke Project
Wikipedia: Tweede Anglo-Afghanistan oorlog
FotoMuseum Antwerpen, Imaging History

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

677 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Benjamin van der Zalm  /  Art  /  Current Page